
- Родина бобових надзвичайно різноманітна. До неї належать не лише відомі нам горох, квасоля, сочевиця, боби та соя, а й чина, нут, маш, арахіс, вігна й какао-боби.
Усі бобові умовно поділяють на овочеві та кормові. У їжу вживають саме овочеві у вигляді зерен (горох, квасоля, соя, сочевиця, боби) або зелених стручків (стручкові квасоля, горох). Людство здавна цінувало поживні властивості овочевих бобових, прирівнюючи їх до хліба. Однак з появою картоплі їхнє значення у раціоні зменшилося.
Для приготування страв дитячого харчування зазвичай використовують такі бобові культури, як-от:
- горох — цілі горошини, половинками, колотий або у вигляді горохового борошна;
- зелений горошок — зерна недозрілого гороху, що легко засвоюються і мають ніжний смак;
- квасоля — цілі зерна білої або кольорової (нижча за якістю, ніж біла) квасолі.
Хімічний склад та енергетична цінність
Бобові є джерелом рослинних білків. їх кількість у горосі та квасолі становить 20-23%, що удвічі більше ніж у крупах. Вміст білків у цих овочах залежить від сорту та умов вирощування. Білки бобових є повноцінними за амінокислотним складом: вони містять такі незамінні амінокислоти, як лізин, аргінін, лейцин, ізолейцин та триптофан. Останнього в білках гороху і квасолі більше, ніж у білках м’яса. При цьому білки бобових ліпше засвоюються організмом людини, ніж білки м’яса та крупів. Білки квасолі засвоюються на 70-80%.
Бобові містять до 60% вуглеводів, за винятком сої та арахісу. Серед вуглеводів переважають крохмаль, клітковина та геміцелюлоза. Метеоризм, що нерідко виникає після споживання бобових, пов’язаний саме із вмістом останньої. Зелений горошок містить багато цукру, але під час дозрівання у ньому різко підвищується кількість крохмалю. Це погіршує смак і консистенцію овочу.
До складу бобових, зокрема гороху та квасолі, входить значна кількість вітамінів групи В — В1( В2, В5, В9. Зелені бобові є джерелом вітамінів А, С та Е. Окрім того, вони містять калій, кальцій, фосфор, магній та залізо. Останнього в бобових, зокрема в сочевиці, у 3 рази більше, ніж у гречаній крупі та м’ясі.
Хімічний склад зумовлює корисні властивості бобових. Як додаткове джерело білків, вони сприяють росту та розвитку організму дитини.
Страви з бобових є ефективним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань. Завдяки значному вмісту калію, магнію та заліза такі страви поліпшують тонус серцевого м’яза, зміцнюють стінки судин, стимулюють утворення еритроцитів. Бобові добре очищують організм. Вони містять фітати — сполуки, що сприяють виведенню шлаків і токсинів. Утім, якщо фітатів в організмі дитини занадто багато, то вони перешкоджають засвоєнню макро- та мікроелементів.
Горох має м’яку сечогінну дію та регулює сольовий обмін в організмі. Тому його рекомендують вживати за сечокам’яної хвороби для виведення з організму надлишку рідини та солей. Завдяки значній кількості лецитину (до 830 мг/%), цей овоч регулює холестериновий обмін.
Зелений горошок корисний для печінки та шлунково-кишкового тракту. Звичайне пюре із зеленого горошку з цибулею ріпчастою сприяє активному виділенню жовчі та поліпшує апетит.
Зелений горошок також сприяє виведенню гельмінтів з кишківника.
Страви із зеленого горошку забезпечують організм дитини енергією, поліпшують пам’ять та працездатність мозку, не підвищуючи при цьому рівень цукру в крові. Тому їх слід включати до раціону дітей за значного розумового та фізичного навантаження.
Пюре із зеленого горошку — ефективний ранозагоювальний засіб, який до того ж має властивість регулювати згортання крові, запобігаючи кровотечі.
Сочевиця
Найпопулярнішими сортами сочевиці є жовта, червона та коричнева, 3 них можна готувати гарніри до тушкованого м’яса, супи, запіканки та котлети, додавати в салати та рагу.
Незалежно від сорту сочевиця корисна для організму людини. Завдяки вмісту триптофану страви із цього овочу заспокоюють нервову систему та поліпшують настрій. Також вони корисні для шлунково-кишкового тракту.
Квасоля
Квасоля стимулює роботу травних залоз. Тому пюре з неї рекомендують давати дітям у разі гастриту зі зниженою секрецією шлункового соку. Страви з квасолі будуть корисними і дітям, хворим на цукровий діабет. Завдяки вмісту аргініну, речовини подібної за дією на організм до інсуліну, цей овоч поліпшує вуглеводний обмін та сприяє зниженню рівня цукру в крові. Квасолю рекомендують вживати для профілактики утворення зубного каменю, гострих кишкових інфекцій, запальних процесів у печінці та навіть грипу. Цей овоч також допомагає відновити сили після перенесених важких захворювань і прискорює процес реабілітації.
Квасоля — природний антиоксидант. Завдяки вмісту вітаміну Е страви з цього овочу поліпшують стан шкіри, нігтів і волосся.
Щоб вживання бобових не мало неприємних наслідків на здуття живота, рекомендується:
- не вживати страви з бобових перед сном
- подавати страви з бобових з овочевими салатами або соусами з томатів
- вживати бобові у вигляді супів та пюре.