Бобові в дитячому раціоні

09.Сер.2022
Бобові в дитячому раціоні
  • Родина бобових надзвичайно різноманітна. До неї належать не лише відомі нам горох, квасоля, сочевиця, боби та соя, а й чина, нут, маш, арахіс, вігна й какао-боби.

Усі бобові умовно поділяють на овочеві та кормові. У їжу вжи­вають саме овочеві у вигляді зерен (горох, квасоля, соя, сочеви­ця, боби) або зелених стручків (стручкові квасоля, горох). Людство здавна цінувало поживні властивості овочевих бобових, прирівнюю­чи їх до хліба. Однак з появою картоплі їхнє значення у раціоні зменшилося.

Для приготування страв дитячого харчування зазвичай вико­ристовують такі бобові культури, як-от:

  • горох — цілі горошини, половинками, колотий або у вигля­ді горохового борошна;
  • зелений горошок — зерна недозрілого гороху, що легко за­своюються і мають ніжний смак;
  • квасоля — цілі зерна білої або кольорової (нижча за якістю, ніж біла) квасолі.

Хімічний склад та енергетична цінність

Бобові є джерелом рослинних білків. їх кількість у горосі та квасолі становить 20-23%, що удвічі більше ніж у крупах. Вміст біл­ків у цих овочах залежить від сорту та умов вирощування. Білки бо­бових є повноцінними за амінокислотним складом: вони містять такі незамінні амінокислоти, як лізин, аргінін, лейцин, ізолейцин та триптофан. Останнього в білках гороху і квасолі більше, ніж у білках м’яса. При цьому білки бобових ліпше засвоюються організмом лю­дини, ніж білки м’яса та крупів. Білки квасолі засвоюються на 70-80%.

Бобові містять до 60% вуглеводів, за винятком сої та арахісу. Серед вуглеводів переважають крохмаль, клітковина та геміцелю­лоза. Метеоризм, що нерідко виникає після споживання бобових, пов’язаний саме із вмістом останньої. Зелений горошок містить багато цукру, але під час дозрівання у ньому різко підвищується кількість крохмалю. Це погіршує смак і консистенцію овочу.

До складу бобових, зокрема гороху та квасолі, входить значна кількість вітамінів групи В — В1( В2, В5, В9. Зелені бобові є джерелом вітамінів А, С та Е. Окрім того, вони містять калій, кальцій, фосфор, магній та залізо. Останнього в бобових, зокрема в сочевиці, у 3 рази більше, ніж у гречаній крупі та м’ясі.

Хімічний склад зумовлює корисні властивості бобових. Як до­даткове джерело білків, вони сприяють росту та розвитку організму дитини.

Страви з бобових є ефективним засобом для профілактики сер­цево-судинних захворювань. Завдяки значному вмісту калію, магнію та заліза такі страви поліпшують тонус серцевого м’яза, зміцнюють стінки судин, стимулюють утворення еритроцитів. Бобові добре очищують організм. Вони містять фітати — спо­луки, що сприяють виведенню шлаків і токсинів. Утім, якщо фітатів в організмі дитини занадто багато, то вони перешкоджають засвоєн­ню макро- та мікроелементів.

Горох має м’яку сечогінну дію та регулює сольовий обмін в ор­ганізмі. Тому його рекомендують вживати за сечокам’яної хвороби для виведення з організму надлишку рідини та солей. Завдяки зна­чній кількості лецитину (до 830 мг/%), цей овоч регулює холестери­новий обмін.

Зелений горошок корисний для печінки та шлунково-кишкового тракту. Звичайне пюре із зеленого горошку з цибулею ріпчастою сприяє активному виділенню жовчі та поліпшує апетит.

Зелений горошок також сприяє виведенню гельмін­тів з кишківника.

Страви із зеленого горошку забезпечують організм дитини енергією, поліпшують пам’ять та працездатність мозку, не підвищу­ючи при цьому рівень цукру в крові. Тому їх слід включати до раціо­ну дітей за значного розумового та фізичного навантаження.

Пюре із зеленого горошку — ефективний ранозагоювальний засіб, який до того ж має властивість регулювати згортання крові, запобігаючи кровотечі.

Сочевиця

Найпопулярнішими сортами сочевиці є жовта, червона та коричнева, 3 них можна готувати гарніри до тушкованого м’яса, супи, запіканки та котлети, додавати в салати та рагу.

Незалежно від сорту сочевиця корисна для організму людини. Завдяки вмісту триптофану страви із цього овочу заспокоюють нервову систему та поліпшують настрій. Також вони корисні для шлунково-кишкового тракту.

Квасоля

Квасоля стимулює роботу травних залоз. Тому пюре з неї ре­комендують давати дітям у разі гастриту зі зниженою секрецією шлункового соку. Страви з квасолі будуть корисними і дітям, хворим на цукровий діабет. Завдяки вмісту аргініну, речовини подібної за дією на організм до інсуліну, цей овоч поліпшує вуглеводний обмін та сприяє зниженню рівня цукру в крові. Квасолю рекомендують вживати для профілактики утворення зубно­го каменю, гострих кишкових інфекцій, запальних процесів у печінці та навіть грипу. Цей овоч також допомагає відно­вити сили після перенесених важких за­хворювань і прискорює процес реабілі­тації.

Квасоля — природний антиокси­дант. Завдяки вмісту вітаміну Е страви з цього овочу поліпшують стан шкіри, нігтів і волосся.

Щоб вживання бобових не мало неприємних наслідків на  здуття живота, рекомендується:

  • не вживати страви з бобових перед сном
  • подавати страви з бобових з овочевими салатами або соусами з томатів
  • вживати бобові у вигляді супів та пюре.