
Беззаперечно, сіль містить речовини, які не просто вкрай корисні для людського організму, а життєво необхідні. Вона є безцінним джерелом натрію, присутнього в кістковій, м’язової та нервової тканини. У дитячому організмі сіль відповідає за такі найважливіші процеси: запобігання зневоднення дитячого організму за рахунок підтримування водного балансу. Отже, навіть малюку, як рекомендують спеціалісти з дитячого харчування, на добу треба отримувати певну порцію цього мінералу.
Для дорослих максимальна денна норма – 5 гр.
Для дітей після року – 2 гр.
Щодня ми вживаємо багато солі. Дослідження свідчать, що понад 70 % цього продукту потрапляє до нашого організму у складі технологічно-оброблених продуктів. Тобто щодня з готовою їжею ми вживаємо велику кількість солі, не помічаючи цього.
У надмірній кількості сіль може завдати величезної шкоди ніжному дитячому організму.
Кілька основних негативних впливів надмірної кількості даного продукту:
У дітей, особливо раннього віку не повністю сформувалися нирки, вони ще не здатні фільтрувати велику кількість солі;
Надлишок цього мінералу може привести до нервового збудження дитини;
З віком є велика ймовірність виникнення проблем з нирками, підшлунковою залозою, суглобами.
Хлорид натрію, який міститься у кухарській солі приводить до затримки рідини в організмі, що може привести до гіпертонічних захворювань, і навіть до ожиріння.
Надлишок солі і солона їжа загрожують таким наслідкам для організму:
- це призводить до остеопорозу;
- сіль підсилює симптоми бронхіальної астми;
- через любов до солоного може виникнути інсульт;
- сіль підвищує ризик виникнення каміння в нирках;
- розвивається рак шлунка;
- спостерігаються порушення сну.
Про шкоду надлишку солі для організму відомо усім. Тому багато людей, які стежать за своїм здоров’ям, намагаються вживати якомога менше солі і солоних продуктів
Варто контролювати кількість солі у продуктах, а саме:
- обмежити споживання таких продуктів, як хліб, технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти, солоний сир, солоні овочі та готові соуси;
- читати етикетки продукту, якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст;
- контролюйте кількість солі в процесі приготування страв. Це передусім стосується домашніх соусів, консервації, тощо;
- традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, більш корисними продуктами