Сіль та її наслідки для організму дитини

09.Сер.2022
Сіль та її наслідки для організму дитини

Беззаперечно, сіль містить речовини, які не просто вкрай корисні для людського організму, а життєво необхідні. Вона є безцінним джерелом натрію, присутнього в кістковій, м’язової та нервової тканини. У дитячому організмі сіль відповідає за такі найважливіші процеси: запобігання зневоднення дитячого організму за рахунок підтримування водного балансу. Отже, навіть малюку, як рекомендують спеціалісти з дитячого харчування, на добу треба отримувати певну порцію цього мінералу.

Для дорослих максимальна денна норма  – 5 гр.

Для дітей  після року –  2 гр.

Щодня  ми вживаємо  багато солі.  Дослідження свідчать, що понад 70 % цього продукту потрапляє до нашого організму у складі технологічно-оброблених продуктів. Тобто щодня з готовою їжею ми вживаємо велику кількість солі, не помічаючи цього.

У надмірній кількості сіль може завдати величезної шкоди ніжному дитячому організму.

Кілька основних негативних впливів надмірної кількості даного продукту:

У дітей, особливо раннього віку не повністю сформувалися нирки, вони ще не здатні  фільтрувати велику кількість солі;

Надлишок цього мінералу може привести до нервового збудження дитини;

З віком є велика ймовірність виникнення проблем з нирками, підшлунковою залозою, суглобами.

Хлорид натрію, який міститься у кухарській солі приводить до затримки рідини в організмі, що може привести до гіпертонічних захворювань, і навіть до ожиріння.

Надлишок солі і солона їжа загрожують таким наслідкам для організму:

  • це призводить до остеопорозу;
  • сіль підсилює симптоми бронхіальної астми;
  • через любов до солоного може виникнути інсульт;
  • сіль підвищує ризик виникнення каміння в нирках;
  • розвивається рак шлунка;
  • спостерігаються порушення сну.

Про шкоду надлишку солі для організму відомо усім. Тому багато людей, які стежать за своїм здоров’ям, намагаються вживати якомога менше солі і солоних продуктів

Варто контролювати кількість солі у продуктах, а саме:

  • обмежити споживання  таких продуктів, як хліб, технологічно-оброблені м’ясні та рибні продукти, солоний сир, солоні овочі та готові соуси;
  • читати етикетки продукту, якщо сіль знаходиться на початку списку інгредієнтів, то це означає її надмірний вміст;
  • контролюйте кількість солі в процесі приготування страв. Це передусім стосується домашніх соусів, консервації, тощо;
  • традиційні продукти з високим вмістом солі максимально замінюйте альтернативними, більш корисними продуктами